Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Xavier Martín: 'Ens vam presentar a les eleccions amb un discurs que apostava pel canvi i no era coherent que haguéssim pactat amb el partit que governava des de l'inici'

'Ho tinc bastant clar i si fos per mi continuaria dedicant-me a la política municipal. Entenc que en la política hem d'estar uns quants anys i mai ens hem de perpetuar'

El portaveu de Convergència i Unió a l'Ajuntament de Parets, Xavier Martín, fa balanç de tot el temps que portem de legislatura en l'entrevista que publica aquesta setmana Digital Vallès. Martín que es va estrenar el maig de 2011, com a cap de llista de la federació nacionalista, en unes eleccions municipals no s'arrepenteix de no haver signat el pacte de govern amb els socialistes.

Amb la perspectiva del temps considera que va ser la decisió més adequada ja que aquest mandat servirà a tot el grup municipal per agafar experiència de cara al 2015 on mostra la seva predisposició per repetir com a candidat. Pel que fa a la gestió del govern, de PSC i PPC, es mostra molt crític amb el funcionament del Servei Local d'Ocupació i qualifica de deficient el servei de la recollida d'escombraries i la neteja viària que porta a terme l'empresa URBASER.

A Martín, li agradaria que l'Ajuntament utilitzés part del romanent de tresoreria acumulat per rebaixar la carrega fiscal que pateixen els paretans i que s'incrementessin les bonificacions en l'IBI per a persones que tot i no estar aturades, noten els efectes de la crisi.

Quina valoració fa de la gestió de l'equip de govern de l'Ajuntament de Parets?

Quan sovint se'ns pregunta als grups de l'oposició perquè parlin de com veuen la tasca del Govern local jo sempre responc que aquesta pregunta se li hauria de formular a PSC i PPC que són els partits que governen a Parets. Des de CiU tenim molt clar que si la nostra formació política formés part del govern ho faria d'una manera diferent i les prioritats serien unes altres. Hi ha hagut accions que han estat positives i en les que el nostre partit hi està d'acord, però en el fons tenim la sensació que aquest equip de govern ven la idea abans que el projecte i el que ens agradaria que als partits de l'oposició ens presentés els projectes amb idees. Segurament estan molt bé plantejar idees però que siguin més clares i a mig o llarg termini.

Des de l'inici de la legislatura les crítiques de CiU han anat dirigides cap a la gestió econòmica i en concret a conèixer els números de l'Ajuntament.

A qualsevol persona que entra nova en un Ajuntament i aquesta legislatura hem estat bastants nous regidors, després de tants anys d'un mateix govern que millor que fer una auditoria per saber on estem. El govern ens va dir que no era possible i que costava diners però aquest argument no és cert ja que vam contactar amb els Serveis Econòmics de la Diputació de Barcelona i ens van dir que era un servei que oferia aquesta administració sense cap cost perquè Parets no supera els 20.000 habitants i perquè no tenim més de dues empreses municipals. La segona vegada que CiU ho va proposar al plenari, el Govern local va refusar-ho dient que costaria 50.000 euros, de manera que nosaltres tenim molt clar que no hi ha cap voluntat de fer-ho. A més, el nostre grup s'ha centrat seriosament durant aquesta primera part de la legislatura amb la regulació dels llocs de treball de l'Ajuntament. Entenem que després d'un mateix partit polític al govern hi havia coses que es venien fent d'una manera i que calien adaptar-se a la nova normativa. Per això era necessària tenir la RLT (Relació de llocs de treball) ben definida, si això hagués estat així des del primer any de mandat els treballadors que han complert 25 anys a la casa haurien cobrat la paga extraordinària però com que no estava incorporada no l'han pogut cobrar. Però també és cert que existeixen mecanismes que l'Ajuntament si vol ho pot acabar retribuint.

Què en pensen del funcionament del Servei Local d'Ocupació i de les polítiques del Govern local en aquest àmbit?

Creiem que l'SLOP té molta feina a fer en el poble i no la fa. El problema d'aquest servei és que l'equip de govern ens ven les seves excel·lències i hem detectat que quan algú només ven les excel·lències i no és mínimament crític és molt difícil millorar. No acabem de veure clares les 600 contractacions que diu l'alcalde que s'han fet en dos anys i mig i tot el sistema de contractacions que s'ha fet arran de l'obertura de nous establiments al sector IVECO. Sobre aquest àmbit voldríem recordar que és una empresa privada la que s'encarrega de cercar operadors que es vulguin implantar en aquesta zona comercial. El mèrit que té l'alcalde o l'equip de govern és saber personalitzar en ells mateixos les accions d'aquesta empresa privada, qui fa possible l'arribada dels operadors no és l'alcalde. Si que és cert que ell pel que ha dit parla amb aquestes empreses i s'acaben signant convenis per fomentar la contractació de persones aturades de Parets. He comprovat personalment com moltes de les persones que inicialment es van contractar en aquests nous establiments ja no hi treballen i és que les empreses -quan es produeixen baixes- són lliures de contractar a gent del municipi o de no fer-ho. Des de CiU pensem que tots els llocs de treball que hem guanyat per una banda amb els nous operadors al sector IVECO els estem perdent en les botigues del municipi. Moltes de les persones que van a comprar a Mercadona o Aldi ja ho feia en altres botigues d'aquestes cadenes d'altres pobles però creiem que un cop s'obri el nou Media Markt -l'únic de tot el Vallès Oriental- portaran molta més gent al sector IVECO. L'Ajuntament el que hauria de fer és treballar de veritat i buscar maneres per tal que els compradors que vinguin a Parets -que no venien mai- els podem portar al poble i fer que el comerç local es pugui beneficiar. Si CiU en el proper mandat entra al Govern de Parets està molt clar que aplicarem polítiques d'ocupació totalment diferents a les del PSC.

Quines serien les propostes de CiU en matèria d'ocupació a Parets?

Nosaltres sempre hem defensat -fins i tot ho vam dir durant la campanya- la creació de la figura del 'prospector', és a dir, una persona dins del Servei Local d'Ocupació que anés, empresa per empresa, entrevistant-se amb els directors de recursos humans per saber quin és el perfil de personal que necessiten cobrir i quines són les seves necessitats. Pensem que des de l'SLOP només es convoquen cursets de formació de carretoner i manipulador d'aliments, etcètera, sempre són els mateixos. Cal donar-li la volta i impartir cursos per a funcions més qualificades, actualment els Ajuntaments han d'innovar i fer coses noves, ja no poden viure de renda.

CiU de Parets s'ha queixat des de sempre de la política de l'Ajuntament amb els comerços de proximitat i sobretot de la zona del Barri Antic.

A l'Eixample hi ha un gran eix comercial que és visible a l'Avinguda Catalunya i que es troba a peu pla. El que no pot fer el Govern -i ho poso com a exemple- és muntar una botiga al carrer el mateix dia que al Barri Antic s'organitza un acte amb més de 700 persones sobre l'agermanament amb Santo Tomé i Chilluévar. Aquesta coincidència d'activitats, un dissabte a la tarda, va fer que a l'activitat comercial no hi hagués ningú. Des de CiU pensem que treballar pel comerç local o ajudar-lo no és muntar una botiga al carrer sinó que s'han de fer altres accions.

Convergència i Unió no ha estalviat dures crítiques al funcionament del servei de recollida d'escombraries i neteja pública concedit a l'empresa URBASER i els costos addicionals que ha suposat.

Creiem que aquest concurs és el pitjor que ha signat mai l'Ajuntament de Parets. Estem parlant de més d'1,3 milions d'euros i no pot ser que funcioni tan malament. Els ciutadans tenen la sensació que el servei és deficient, no pot ser que s'inici un concurs sense la recollida dels diumenges i això era obvi que donaria problemes, per això l'equip de govern ho va corregir però va suposar un increment dels costos. Ara ens hem trobat que se'ls han fet auditories de la qualitat del servei i resulta que és deficient i a més com que s'ha produït un absentisme laboral d'un 12% aquest sobrecost l'ha d'assumir l'Ajuntament de Parets. Això no s'ha vist enlloc, en el darrer ple hem acabat pagant 88.000 euros més IVA en concepte d'absentisme laboral però a més aquesta partida s'incrementa cada cop més ja que el plec de clàusules contemplava l'augment del sou dels treballadors en funció de l'IPC. Tampoc podem oblidar els problemes que es van trobar els camions de la recollida d'escombraries amb el pedal hidràulic. Darrerament hem detectat també que la recollida de la brossa s'està fent molts dies al matí.

Un altre dels grups de l'oposició, el NOPP, ha demanat recentment la rescissió del contracte amb Urbaser i destinar a un pla d'ocupació permanent la neteja de la via pública. Coincidiu en la mateixa opinió?

CiU de Parets està a favor que el servei de la recollida d'escombraries estigui externalitzat però el que no pot ser és que amb l'import que paguem el servei sigui tan deficient. Si nosaltres fóssim Govern ens hauríem negat a pagar els 88.000 euros en concepte d'absentisme i haver buscat solucions alternatives perquè si l'empresa deixa de donar el servei se li rescindeix el contracte. El que mai ha de fer l'Ajuntament és cedir davant de l'empresa. Pel que fa a la neteja dels carrers tornem a dir el mateix d'abans, com que el servei és tan deficient, l'Ajuntament ha de convocar plans d'ocupació per reforçar la neteja de la via pública. Des de CiU pensem que aquests plans d'ocupació per aturats haurien d'anar destinats a d'altres tipus de funcions i tant per llocs de treball no qualificats com per aquells aturats que tenen estudis i també estan a l'atur.

En matèria fiscal CiU des de l'inici de mandat ha defensat la congelació o baixada d'impostos, fins i tot van aprovar les ordenances del 2012 al costat del PSC i PPC.

Quan ens vam incorporar a l'Ajuntament vam aprovar les primeres ordenances perquè vam dir que tot allò que érem capaços d'augmentar a través de la via impositiva havíem de ser capaços de reduir-ho del pressupost. Com que finalment el PSC i el PPC no es van avenir no vam aprovar el pressupost del 2012. Des de fa dies s'ha publicat als mitjans que aquest any el Govern local vol congelar els impostos i taxes per l'any que ve. Fins i tot s'han enviat des de Promoció Econòmica e-mails a empresaris de la població per informar-los d'aquesta intenció. I després de tot això, vam rebre la invitació de PSC i PPC de seure'ns a la taula per parlar de la seva aprovació. Podem entendre que hi ha bona predisposició i que el punt de partida serà que no es pugin els impostos. Pensem que aquest any no pujar les ordenances és molt més fàcil ja que no hi ha en vigor la revisió cadastral de l'IBI ni l'augment del PP. Ara bé, cal recordar que l'Ajuntament de Parets té un romanent de tresoreria que podria destinar a rebaixar la càrrega fiscal dels veïns de Parets en comptes de reduir el deute amb les entitats bancàries. Una de les bones mesures del govern és la bonificació de l'IBI a totes les persones aturades destinant una partida de 60.000 euros, creiem que en aquestes bonificacions haurien de ser per altres persones -que sense estar a l'atur- també han notat els efectes de la crisi.

Dos anys i mig després de les eleccions municipals del 2011 CiU s'arrepenteix de no haver entrat al govern amb la força majoritària, el PSC?

Hem de recordar que la decisió final de si es signava el pacte de govern amb el PSC la va decidir l'assemblea de CiU. Nosaltres ens vam presentar a les eleccions amb un discurs que apostava pel canvi i no era coherent que haguéssim pactat amb el partit que governava des de l'inici. Cal reconèixer que estar a l'oposició és molt dur però vam saber assimilar-ho. De cara al 2015 ja veurem que passarà, poden haver-hi molts canvis. El PSC ens va donar moltes facilitats per formalitzar el pacte amb nosaltres, així a mi em van oferir el departament de Territori o la primera tinença d'alcaldia. En Sergi Mingote va posar molta voluntat per signar el pacte i cal agrair-li la predisposició però la militància no ho va acceptar.

Al final el pacte estable el va signar el PSC amb el PPC tot i que abans de la investidura va existir un intent per articular una alternativa entre NOPP, CiU i el mateix PPC. Per què no va ser possible aquesta aliança?

El pacte entre Nova Opció per Parets, CiU i PPC era molt complicat, eren tres forces i nosaltres molt novells. Hem de reconèixer que es va explorar aquesta possibilitat i jo mateix li vaig comunicar a Sergi Mingote i a l'alcalde d'aleshores, Joan Seguer. Nosaltres teníem clar que una alternativa al PSC passava per una alcaldia en mans de CiU durant 4 anys i NOPP tampoc va voler renunciar a tenir com a mínim dos anys l'alcaldia. Com a cap de llista vaig portar al comitè les tres opcions possibles i la majoria de l'assemblea va optar per quedar-nos a l'oposició i no signar cap pacte amb PSC ni amb el NOPP. Sabíem que quedar-nos a l'oposició suposava en certa manera una 'travessa del desert' però volem preparar millor les eleccions del 2015.

Les relacions amb el PSC no han estat massa fluïdes aquest mandat sobretot arran de la publicació d'un article al butlletí Parlem-ne de CiU on es feien certes afirmacions sobre l'ús del vehicle oficial de l'Ajuntament. Uns fets que van acabar amb una demanda interposada contra dos dels càrrecs de CiU a Parets.

Quan el text que havia d'aparèixer al Parlem-ne va arribar a les meves mans -abans de la seva publicació- jo ja vaig dir que no estava d'acord. La decisió però es va sotmetre a votació i es va decidir que havia de sortir publicat al Parlem-ne. Aquesta situació em va superar, l'alcalde té la virtut de portar al seu terreny tot allò que sap que no té la raó, el cas del vehicle oficial és un exemple més, sap donar-li la volta a les situacions i en el cas d'aquest article sobre el cotxe la gent no parlava del que nosaltres estàvem criticant. Arran d'això el PSC va fer un manifest on ens demanava que havíem de disculpar-nos i retractar-nos i ho vam fer sobretot 'per les maneres que s'havien utilitzat' per criticar aquest cas però no en el fons. Des de CiU continuàvem pensant que l'ús que es feia del vehicle oficial de l'Ajuntament no era el correcte, poc després, l'alcalde Sergi Mingote ens va denunciar com a batlle de Parets presentant una querella contra el president del comitè local Jaume Grau i contra la meva persona. Personalment encara no entenc com em va demandar a mi després que jo no hagués participat en la redacció d'aquest escrit. Un cop celebrat el judici, la jutgessa va arxivar el cas i després del recurs presentat per l'alcalde, de nou la jutgessa va decidir el sobreseïment de la demanda. Ara caldrà veure si aquest cas s'acaba portant o no a l'Audiència Provincial de Barcelona. A mi el que em dol de tot això és que si l'alcalde realment es creu que té la raó el que hauria de fer és pagar-se ell mateix de la seva butxaca la defensa judicial i no utilitzar recursos públics.

Què en penseu de l'enfrontament personal que continua aquesta legislatura entre l'alcalde i la cap de l'oposició i exalcaldessa Rosa Martí.

A mi em sap greu perquè tenim bona relació amb el NOPP i també bastant bona relació -en funció del període- amb el PSC. No em sembla bé però que ara que s'han treballat les ordenances fiscals es deixi de banda un dels grups de l'oposició i no es convidi a participar al NOPP, són qüestions personals i on CiU no es posiciona ni a favor ni en contra.

De cara a les eleccions de 2015, Xavier Martín ha pensat en repetir com a cap de llista per segona vegada?

Aquesta decisió porto temps meditant-la. Personalment ja ho tinc bastant clar i si fos per mi continuaria dedicant-me a la política municipal. Entenc que en la política hem d'estar uns anys i mai ens hem de perpetuar dins dels partits. Nosaltres creiem que el mapa polític paretà canviarà molt el 2015, el 2011 Ciutadans es va quedar molt a prop de tenir representació, nosaltres vam tenir a tocar el quart regidor, el PPC va treure el segon regidor de manera molt ajustada. També hi ha ERC o si la CUP s'acabarà presentant, l'oferta política és molt diversa també amb PSC, NOPP o ICV-EUiA. Penso que el bagatge i l'experiència que està assolint aquests anys el grup municipal de CiU espero que ens serveixi per les properes eleccions municipals.

Xavier Martín com a membre de la Federació de CiU es mostra a favor del dret a decidir i votaria sí a la independència?

Jo anys enrere em sentia a gust amb el pacte fiscal que demanava Artur Mas tot i que de jove ja m'agradava que algun dia Catalunya fos independent. Penso que l'encaix de Catalunya a Espanya està acabat i no té més recorregut, això és com el motor d'un cotxe que necessita un manteniment. Jo considero que Catalunya és el motor d'Espanya i si aquest no es manté acaba fent-se malbé. Quan veus aquesta intransigència del Govern central acabo pensant que Catalunya dins d'Espanya està morta perquè el PP s'està dedicant a retallar com sigui la poca autonomia que tenim i optar per la centralització.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share