Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

L'Ajuntament de Martorelles assisteix a la primera reunió del Fons Català de Cooperació per l'acollida de refugiats sirians

Altres consistoris baixvallesans, com el de Vallromanes, anuncien que destinaran 2.000 euros per ajudar als refugiats.

L’alcalde de Martorelles, Marc Candela, ha assistit aquest divendres a una reunió del Fons Català de Cooperació i Desenvolupament (FCCD) dedicada a l’ajuda als refugiats sirians que ha dirigit la presidenta del FCCD Meritxell Budó, amb l’assistència de més de 80 representants de diferents municipis.

A partir del pròxim dilluns, la Generalitat de Catalunya habilitarà una coordinació per liderar i estructurar l’ajuda catalana. Ara mateix el suport se centra a la ruta que estan duent a terme els refugiats i als municipis que hi ha en aquest itinerari.

Per això la Generalitat enviarà un document als ajuntaments amb les necessitats actuals i de quina manera podran ajudar. També s’està preparant una moció per aprovar als plens instant al Govern central a l’agilització de l’acollida.

Prioritat: ajudar en el capítol de ruta dels refugiats

Durant la reunió es va explicar que el més urgent ara mateix és el capítol de ruta que “és on tenen més problemes els sirians de caràcter alimentari i sanitari. Hi ha entitats i ONGs que estan treballant en aquest aspecte com ACNUR o Metges sense fronteres però cal injectar recursos econòmics als agents que actuen en la ruta i connectar amb els municipis per on passa aquest èxode, Grècia per exemple, per prestar-los ajuda i recursos".

A mig termini caldrà planificar l’acollida a Catalunya que no serà per períodes breus tal com està estructurada la normativa actual.

Els Fons Català de Cooperació ha assenyalat que hi ha municipis que no tenen la capacitat logística o la disposició per acollir els refugiats a curt, mig i llarg termini. A més remarquen que "en aquesta ajuda no només s’ha de contemplar el criteri logístic sinó també el de la integració d’aquests refugiats. Per tant, en un termini de mig any caldrà també implementar ajudes de serveis socials".

Pel que fa a l'acollida, el FCCD té clar que “no sabem quan ni com arribaran però s’està treballant per preveure la situació així com de quants habitatges es disposa, del seu estat i de com es pagarà el lloguer i els serveis d’aquests”.

El Fons Català del refugiat ACNUR avisa que els refugiats a Europa fa temps que arriben a Catalunya, sobretot d’Ucraïna últimament, però en el futur es preveu que n’hi hagi més. Per tant, demanen “seny” a l’hora de distribuir la gestió de tres mil persones que arribaran segurament d’aquí un mes perquè la seva estada serà de força mesos fins que s’integrin i es calcula que un 75% requeriran de protecció d’asil.

Per últim, es va apuntar que “no són immigrants sinó un desbordament de conflictes. Hi ha molt refugiats esperant que s’acabi el conflicte per tornar a casa però com que no se soluciona i s’estén, s’han de moure cap Europa”.

Una de les primeres accions ha estat l'aportació per part del Fons Català de Cooperació de 90.000 euros a ACNUR i altres entitats que cooperen amb els refugiats. Un altre ajuntaments del Baix Vallès, el de Vallromanes, ha anunciat destinarà 2.000 euros per ajudar als refugiats sirians.

Share